Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗХГ планира да е готово със Стратегическия план по ОСП до края на годината

България води преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа

МЗХГ планира да е готово със Стратегическия план по ОСП до края на годината

Снимка: БТА

Предвиждаме през лятото да започнем разписването на мерките в Стратегическия план по Общата селскостопанска политика в рамките на координационното звено, а в края на годината да сме готови с всички интервенции по програмите и финансовия план. Надявам се да начертаем заедно със земеделските стопани един добър стратегически план, който да доведе до по-добри резултати за земеделието и хранително- вкусовата промишленост. Това прогнозира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на информационен семинар в Разград, организиран със съдействието на Звеното за управление на Национална селска мрежа (НСМ).

Още по темата

Призовавам земеделските производители да бъдат активни с предложения по новата ОСП и да имаме диалог, за да намерим правилни решения за развитието на едно конкурентно земеделие“, подчерта тя пред над 200 земеделски производители. Създаден е специален имейл адрес за предложения и коментари във връзка с новата ОСП.

Мария Христова, координатор на Координационната група за Общата селскостопанска политика след 2020 г. (ОСП), сформирана към МЗХГ, информира земеделските стопани с хода на преговорния процес на ниво ЕС за ОСП 2021-2027 и предложените от Европейската комисия преходни разпоредби за 2021 г.

„2021 г. ще бъде преходна за земеделските производители. 30% от бюджета на бъдещата ПРСР ще бъде насочен за агроекология и климат, биологично производство и хуманно отношение“, уточни Христова.

Тя допълни, че се въвежда задължителен елемент държавите да въведат механизъм за управление на риска.

„Първоначално за България предвиждаме да се покирва риска от градушки, а в последствие и други рискове. Водим преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа.“, заяви още Христова.

Експертите на МЗХГ разясниха новостите около приемите през 2020 година по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020), както за инвестиционните, така и за компенсаторните мерки.

Фермерите от областта бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с възможностите за подкрепа за покриване на новите изисквания за биосигурност, които целевите приеми по следните подмерките на ПРСР 2014-2020 ще предоставят през 2020 г: подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки“, 5.2 „Инвестиции за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал“ и 6.3 „Стартова помощ за малки земеделски стопанства“.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии